ROBBERT ZWIEP 

instructie | training | coaching 
 

.

27.02.2019

Wie wordt er nou touringcarchauffeur?

De kandidaat die ik vanmorgen de eerste beginselen bij mocht brengen is er in ieder geval 100% van overtuigd dat ze vanachter het stuur van een mooie touringcar de komende jaren een boel plezier gaat beleven. En ik geloof haar. Want de voorgeschiedenis is een zeer herkenbare; van alles gedaan in het leven, daar veel plezier in gehad, maar steeds weer dat knagende gevoel van die touringcar…… Wat zou het toch mooi zijn. Maar ondertussen steeds tegengehouden worden door allerlei logische en minder logische redenen. Omstandigheden thuis (erg belangrijk, moet je zeker rekening mee houden!), de omgeving die er wat van vindt of misschien wat van gaat vinden (zeer herkenbaar, ik weet nog exact de reactie van mijn moeder toen ze hoorde dat ik -terwijl ik een prima baan in lijn met mijn HBO-opleiding had- mijn jongensdroom aan het realiseren was) en daarnaast niet in de laatste plaats het financiële plaatje. Want de kosten van het halen van een rijbewijs voor bus of touringcar zijn niet niks. Anderzijds is het een investering voor het leven en als je de kosten afzet tegen de uren die kunt maken in deze branche waarin een enorm te kort aan goed opgeleide vakbekwame touringcarchauffeurs is dan valt het eigenlijk allemaal best mee. 

Maar goed, deze kandidaat had de keuze gemaakt en ik moet zeggen dat het altijd weer een voorrecht is om de eerste uren met een ’nieuweling’ op pad te gaan. Naast de gezonde spanning is daar iedere keer weer die enorme blijdschap dat ze eindelijk op een bus rijden. Dat ze doen waar ze al zolang over nagedacht hebben. Zo had ik eens een kandidaat die me vertelde dat hij ik weet niet hoeveel filmpjes van rijdende bussen had bekekenen en er nu dan eindelijk zelf op mocht rijden…… Ik geniet er enorm van! De blijdschap die er is als ze na enig oefenen ‘helemaal zelf’ (dat ik de uitzwaai controleer en daarmee in de gaten houd of de kont van de bus nergens tegenaan komt bij het insturen benoemen we nog even niet) een rotonde weten te nemen is prachtig. Om vervolgens bij de volgende rotonde met een dosis overmoed volledig de mist in te gaan omdat ze even vergeten zijn dat die touringcar toch echt 12 meter lang is en de achteras zo’n 9 meter achter je zit :-). Een prima leermoment waarvan we er tijdens de lessen vele meemaken.

Maar wat zijn het nu voor mensen die dan op enig moment besluiten dat felbegeerde rijbewijs D te gaan behalen? Ik heb de afgelopen jaren werkelijk iedereen voorbij zien komen. Van 747-gezagvoerder via makelaar, horecamanager, topondernemer, hogeschooldocent, dominee, schooldirecteur, accountant, militair tot boekhouder, allemaal hebben ze op enig moment de keuze gemaakt om hun D-rijbewijs te gaan halen om zo 2 zaken die ze mooi vinden in praktijk te kunnen brengen: het rijden op een grote touringcar of lijnbus en en het optreden als gastheer of gastvrouw richting hun passagiers. Want dat is wat hen ook allemaal bindt; de motivatie om er voor de passagiers een mooie reis van te maken. Want als touringcarchauffeur ben je een mensenmens. Gericht op het welbevinden van de ander doe je optimaal je best om het die ander zo goed mogelijk naar de zin te maken. Niet alleen in veilig en comfortabel weggedrag, maar ook in aandacht voor de passagiers en bekend zijn met je bestemming zodat je er wat meer over kunt vertellen dan datgene wat iedereen al weet en roept.

Als touringcarexpert leggen we de lat hoog in de opleiding voor rijbewijs D / touringcarchauffeur / buschauffeur. We gaan veel verder dan het oefenen van wat examenrondjes en het geven van de wenselijke antwoorden. We willen dat je na het behalen van je rijbewijs D veilig zelfstandig de weg op kan met een touringcar vol passagiers. Dat je in de voorbereiding van je rit jezelf de juiste vragen stelt en tijdens de uitvoer ervan vastberaden en doelbewust je taken als touringcarchauffeur weet uit te voeren. Dat je besef hebt waarmee je op pad bent en wat je onderweg allemaal kan tegenkomen. Want niemand is er mee gebaat dat je met de hakken over de sloot je rijbewijs hebt gehaald en vervolgens met vallen en opstaan aan het werk gaat. De klant verwacht anders, de klant verdient anders. En heb je na het behalen van het rijbewijs D voor de touringcar nog vragen dan kan je altijd terecht bij ons om even te sparren over iets. 

Graag kom ik met je in contact wanneer je stiekem ook wel eens denkt over het behalen van je rijbewijs D. Niet om je over te halen om het te doen, maar gewoon om oprecht geïnteresseerd te luisteren naar je verhaal en mogelijke vragen die je hebt te beantwoorden. Dat kunnen we doen per email of app, maar wanneer je een keer af wilt spreken dan kan dat ook. Of wellicht heb je een keer zin om een proefles te volgen. Ook dat is uiteraard mogelijk. Dan maken we een afspraak en stappen achter het stuur!

Kriebelt het een beetje? Is het een gedachte die steeds weer bij je terugkomt? Graag hoor ik je verhaal. Via een telefoontje of app op 06-19911188 of stuur een bericht via het contactformulier

Robbert - 08:58 @ algemeen | 31 opmerkingen